Hagyd hogy csípjen, ne küzdj ellene

A mindig visszatérő kérdés: honnan szerezzek paprika magot?

2017. november 12. - ChiliAdmin

   Két héttel ezelőtt fordult hozzám valaki a nagy kérdéssel, hogy honnan is lehetne jó minőségű magokat beszerezni a paprika ültetéshez. Az elmúlt években több próbát is tettem különböző források felkutatására. Sajnos több negatív tapasztalatom is volt, előfordult, hogy több ezer forintot adtam ki olyan magokért, amik vagy ki sem csíráztak, vagy valami egészen más kelt ki belőlük, mint amire én számítottam. Nem szeretném megnevezni azokat a cégeket és személyeket, akik ilyen silány termékeket árulnak, inkább megosztom veletek azokat a forrásokat, amik több-kevesebb sikerrel, de működnek.

img_20171112_105725_hdr.jpg

 

Fatalii

   Idén is rendeltem pár magot Jukkától, a fataliiseeds.net oldalról. Nem mondanám olcsónak a magok árát, de valójában alig drágább, mint itthon, a postaköltség meg gyakorlatilag megegyezik. Idén is kaptam ajándékot, ami a rendelésemen felül még két fajta magot és egy saját fejlesztésű tápszert is magába foglal. Az idei tapasztalataim alapján azt kell, hogy mondjam, nagyon jó minőségű magokat lehet tőle vásárolni. Kiváló a csírázási aránya és a kifejlett paprikák is nagyon szépek.

img_20171112_105622_hdr.jpg

 

Oázis kertészeti áruházból

   Olvastam már róluk pozitív és negatív véleményt is, de a saját tapasztalatom szerint érdemes próbálkozni velük. Idén Bishop's Crown (bohócsapka) paprikát ültettem, ami nagyon szép lett és persze finom is. Jövőre pedig Trinidad Scorpiont és fehér habañerót fogok ültetni.

img_20171112_105319_hdr.jpg

 

M-garden

   Több helyről is hallottam dicsérő szavakat az ő magjaikról. Rendeltem is tőlük Chocolate Habañerót és Peter's Peppert is. Egyenlőre még nem tudok semmit mondani a minőségről, hiszen ez majd csak jövő nyáron fog kiderülni. Minden esetre bizakodva állok hozzájuk, több fórumon is említették őket, mint megbízható forrást.

img_20171112_105449_hdr.jpg

 

Lidlből a szentesi magok

   Tavaly figyeltem fel a kis fekete tálcán árult paprikákra a helyi Lidl szupermarketben. Általában van a tálcán egy-két jobb paprika, ezen felül kitöltés gyanánt némi egyéb, sokszor meghatározhatatlan fajta. Minden alkalommal, ha ott járok megnézem, hogy van-e a kínálatban valami olyan ami érdekes lehet számomra. Sikerült is beszereznem egy nagyon finom habañerót, melynek a magjai is nagyon jól szerepeltek az idei palántaneveléskor. Ebben a módszerben az a legjobb, hogy meg tudod kóstolni a termést és el tudod dönteni, hogy akarsz-e nevelni is belőle. Múlt évben jobb volt a választék, akkor sikerült vásárolnom Chocolate Habañero és Jamaican Yellow paprikát is.

img_20171021_105230_hdr.jpg

 

Auchanból Thaiföldi magok

   Nagyon szép terméseket lehet vásárolni például az Auchanban, csak az a bökkenő, hogy a termőterület egészen más klímán van. Csírázási próba alá vontam pár magot, hogy kiderüljön érdemes-e egyáltalán számolnunk ezzel a lehetőséggel. A magok jó arányban csíráztak, de sajnos ez nem garancia arra, hogy szüretkor is boldogok leszünk.

img_20171001_104531_hdr.jpg


Ismerősök, cserepartnerek, saját termés

   Keressünk valakit, aki lesz olyan jó fej és ajándékoz nekünk magokat, vagy nyitott arra, hogy cseréljen velünk. Ez utóbbi megoldás is jól működhet, gyermekkoromban a lutra albumos matricák csereberéje is szinte már nemzeti sporttá vált. Ha nem az első paprikás évünk az idei, akkor természetesen a saját termésünk magjait is használhatjuk a következő szezonban.

Itt érdemes megjegyezni azt, hogy bizony léteznek úgynevezett F1 hibridek is. Nem, ennek semmi köze az autóversenyhez, inkább a genetikához. Ha F1 jelzésű tasakot vásárolsz, akkor az első évben pompás növényeket nevelhetsz, de a következő évben biztos, hogy elmarad a siker, lehet, hogy a mag sem fog kicsírázni. Ezekből nem érdemes magot gyűjteni ősszel.

img_20171112_105920_hdr.jpg

 

   Látható az, hogy a magok beszerzésére egyre több lehetőség kínálkozik. Mindenki megtalálhatja azt a forrást , ahonnan a pénztárcájának megfelelő áron tud vásárolni. Én úgy gondolom, hogy nagyon kiábrándító tud lenni, amikor hónapokon keresztül gondozunk egy növényt, amiről végül kiderül, hogy nem is az amire számítottunk.

   Neked van bevált paprika mag lelőhelyed? Oszd meg velem és másokkal itt a hozzászólásokban, vagy a Facebook oldalamon.

 

Gábor
"Hagyd hogy csípjen, ne küzdj ellene"

A bejegyzés trackback címe:

https://chilipaprika.blog.hu/api/trackback/id/tr6613249907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása